Ukratko predstavljanje dr Nišević Jelene- specijalizacija, doktorat, edukacije i usavršavanja +

Zadovoljstvo mi je da Vam predstavim benefite nove i revulucionarne metode vaginalne rejuvenacije hijaluronskim filerima specijalno dizajniranim za genitalnu regiju. Ovaj novi tretman razvijen je sa ciljem unapređenja ženskog intimnog zdravlja kao i samopouzdanja, kao nehormonska alternativa koja nudi rešenje problema u genitalnoj regiji. Kako već koristimo botoks i filere na svojim licima, mislim da će lečenje genitalne regije ovim metodama sa vremenom postati uobičajeno, posebno kada žene uvide šta se sve može postići hijaluronskim filerima. Žene koje brinu o svom telu vrlo su svesne toga kojim delovima tela nisu zadovoljne. Kada su odnosi bolni, sklone su da ih izbegavaju, što zauzvrat može prouzrokovati negativne emocije u partnerskim odnosima. A zašto ne biste to iskustvo učinili prijatnim?

 • Predstavljanje problema– na našim prostorima, na žalost, mnogo toga je idalje tabu tema. Slično je i sa problemima o kojima ćemo mi sada razgovarati. Naime, neka od evropskih istraživanja pokazuju da se na uzorku od 887 uzastopnih ginekoloških konsultacija, samo 3% žena spontano požalilo na seksualne disfunkcije. Svega 16% žena su prepoznale te teškoće kada su ispitivane od strane lekara. Od ukupno 1.557 žena (57- 85 godina), samo 22% je prijavilo da raspravlja o aspektima svog seksualnog života sa lekarom.

Ali, krenimo od toga šta je to što izaziva problem?

 • Suvoća vagine: Taksativno, uzroci suvoće vagine kao i nelagodnosti koji ide uz suvoću su:

Manjak estrogena koji je sa godinama žene fiziološki. Estrogen je hormon koji je esencijalan za dobar tonus i debljinu zidova vagine, kao i za vlažnost unutar vagine. Bez estrogena, tkivo vagine postaje fragilno, stvaraju se sitne pukotine koje zatim uzrokuju dalju nelagodnost u vidu bola i sukrvice. Kada smo mladi, vaginalno tkivo je vlažno i gusto, međutim kada dostignemo menopauzu sa opadajućim nivoom estrogena, vaginalno tkivo se proređuje. Ove promene povezane sa uzrastom doprinose očiglednoj dehidrataciji, proređivanju i gubitku elastičnosti koje prikazuju i druga tkiva tokom starenja. Posledice pada estrogena su iritacija (ponekad se može razviti hronična iritacija, što rezultira istinskom nelagodnošću tokom seksualnog odnosa, vežbanja- npr. vožnja biciklom, jahanje i nošenje uske odeće), ponovljene infekcije urina i opšta nelagodnost, svrab, dispareuniju- bolni odnosi itd.

 • Manjak estrogena i posledična atrofija vagine mogu biti i jatrogeni tj uzrokovani raznim lekovima (tamoxifen, isotretinoin, triciklični antidepresivi, neuroleptici, hirurška menopauza, hemoterapija i radijacija organa male karlice)
 • Seksualni odnosi ubrzavaju cirkulaciju krvi kroz regiju karličnog dna i samim tim vagina je dovoljno prokrvljena. Prilikom izbegavanja odnosa, smanjuje se prokrvljenost genitalne regije.
 • Pušenje je jedan od najčešćih uzroka oboljenja sitnih krvnih sudova, a time se takođe kompromituje cirkulacija u genitalnoj regiji
 • Dijabetes
 • Produženo dojenje- jedan od uzroka suvoće vagine na koji se retko pomisli jeste produženo dojenje. Dojenje samo po sebi uzrokuje manjak estrogena kod žena, i neke žene koje doje više od godinu dana osećaju nelagodnost u genitalnoj regiji. Ta nelagodnost je reverzibilna i u većini slučajeva prolazi nakon prestanka dojenja

Terapijske opcije:

vaginalni hidrirajući gelovi

vaginalni lubrikanti

hormonski tretman (sistemska HST i hormonski tretman lokalna HST)

hijaluronka kiselina

Ali, šta ako su problemi dugotrajni i ne prolaze, a konstantna upotreba lubrikanata postaje mukotrpna i zamara oba partnera?

 • Izgled genitalne regije: Kako godine prolaze i genitalna regija podleže hormonskim promenama. Tako npr velike usne (najveće koje okružuju vaginu) gube svoj mladalački izgled i mogu postati opuštene i donekle “izduvane” usled gubitka tonusa tkiva. Loš izgled može biti uzrokovan: •Labijalnom i perinealnom kožnom atrofijom

•Lipoatrofijom (može biti asimetrična) koji izazivaju značajan gubitak volumena usana i gubitak tonusa

Terapijske opcije:

•lipofiling

•hijaluronska kiselina

 • G tačka– Smatra se za jedno od erotski najosetljivijih mesta na telu žene. Ime je dobila u čast nemačkog lekra Ernesta Grefenberga. Lokalizacija joj je na prednjem zidu vagine na oko 5cm od ulaza u vaginu i veličine je zrna graška. Sa rastom uzbuđenja, dolazi do njenog uvećavanja koje ide do veličine novčića, pa i više, tako da izlazi izvan ravni prednjeg zida vagine i tada je moguće da se sasvim jasno napipa.

Terapijske opcije: Intervencija se zove „G-shot” što se može prevesti na različite načine, ali je najadekvatniji „punjenje” ili „povećavanje” tačke G. Jedini nedostatak intervencije je što se mora ponavljati na 5–6 meseci, jer se aplikovani filer resorbuje, nestaje. Ova intervencija može se uporediti sa pirsingom na prednjem zidu vagine veličine dugmeta ili petoparca, ali je aplikovani deo mekan, elastičan i ne izaziva smetnje. Na taj način tačka G postaje malo ispupčenje prednjeg zida vagine, odnosno tačka G se uveća od tri do četiri puta i postaje lako dostupna i može se napipati iza preponske kosti. Materijal koji se aplikuje je apsolutno inertan i bezopasan, a već 2–3 sata posle intervencije žena može imati polne odnose. Efekti tretmana traju najmanje šest meseci. Materijal koji se ubacuje u vaginalni zid učvršćuje vaginu i garantuje mnogo intenzivnije orgazme, tako da pacijentkinja ima zadovoljstvo i pri šetnji, odlasku u kupovinu, vožnji bicikla, a da ne govorimo o polnom odnosu

 • Kako da znate da li je baš ovaj tretman  za Vas? Probajte da odgovorite na sledeća pitanja:

1 Da li patite od suvoće vagine?

2 Da li bolni seksualni odnosi utiču na vašu vezu i odbija li Vas to od seksualnih odnosa?

3 Da li izgled Vaših spoljašnjih polnih organa utiče na Vaše samopouzdanje?

4 Da li imate bolne ili ružne ožiljke nakon epiziotomije od porođaja?

5 Da li želite da Vas Vaša G tačka dovede do boljeg orgazma?

Ako ste na jedno ili više pitanja odgovorili potvrdno, ovo bi mogao biti tretman za Vas! Ovaj revolucionarni filer „popunjava“ opuštene delove najintimnijih područja žene, koja su izgubila tonus i elastičnost na isti način kao što bi popunio i bore na Vašem licu, koje nastaju usled pada nivoa estrogena tokom i posle menopauze. Te promene čine da se neke žene osećaju lošije u svom telu. Mnogim ženama nesavršen izgled spoljašnjih genitalija predstavlja izvor sramote, posebno kada imaju novog partnera. To često dovodi do gubitka samopoštovanja i takođe može dovesti do smanjenja libida.

 • Kako deluje podmlađivanje vagine hijaluronskim filerom?

Filer se može koristiti za podmlađivanje velikih usana, prikrivanje malih usana radi simetričnijeg izgleda i smanjenja suvoće vagine. Takođe se može staviti u vaginu radi poboljšanja hidratacije u tkivu, a onima koji to treba, možemo poboljšati G-tačku. Nabori i mlitavosti mogu se rešiti na više načina- operativno, laserski ili u poslednje vreme, upotrebom dugotrajnog dermalnog filera- hijaluronska kiselina u formi filera. Hijaluronski fileri se na našem tržištu široko koriste za uklanjanje bora na licu kao i korekciju usana. Razlika je u tome što je ovaj filer posebno formulisan za poboljšanje izgleda područja oko vagine. On je kombinacija hijaluronske kiseline sa manitolom, prirodnim antioksidansom koji se nalazi u voću i povrću.

Hijaluronska kiselina se ponaša poput sunđera i može poboljšati sposobnost zadržavanja vode u vulvo-vaginalnom području. Dodatak manitola, antioksidansa, štiti od razgradnje gela slobodnim radikalima i čuva hidratantni efekat i dugotrajnost tretmana. Ovo pomaže rehidraciji i „naduvavanju“ područja kako bi se održala elastičnost, čvrstoća i pravilno funkcionisanje ženskog genitalnog tkiva. Takođe pomaže u smanjenju otoka koji se može javiti od uboda.

Dostupan je u dve formulacije:

prva, za žene u perimenopauzi ili u reproduktivnom dobu koji pate od dehidracije vagine sa ili bez iritacije

druga – za perimenopauzu, menopauzu i žene u reproduktivnom dobu sa znacima umerenog do teškog gubitka volumena velikih usana.

 • Kako se sprovodi postupak?

Proces treba da traje oko 20 minuta, a efekti tretmana mogu trajati između 6 i 12 meseci. Područje se potpuno dezinfikuje, a zatim se aplikuje lokalni anestetički gel/sprej pre tretiranja G tačke i unutrašnjosti vagine.

Za tretman podmlađivanja velikih usana (vaše spoljne usne) lokalni anestetik se ubrizgava u tkivo koje treba lečiti. Zatim se proizvod ubrizgava kanilom u tkivo. Nakon postupka osećaćete se malo otečeno i lako bolno, ali ovaj osećaj brzo nestaje. Savetujemo uzdržavanje od seksualnih odnosa par nedelja nakon postupka kako bi se proizvod smirio u vaginalnim tkivima i smanjila mogućnost nastanka infekcije.

 • Koji su ciljevi i indikacije?

1 ) Estetika ili plastika: cilj je da ispravi lošiji izgled.

2 ) Trofički: cilj je da ispravi bol koji se oseća za vreme seksualnog odnosa, pa čak i sportske aktivnosti. Glavni uzroci su:

•Nadražaj i atrofija vagine sa vaginalnom suvoćom, nadražaj vulve, bolni i neprijatni seksualni odnosi

•Bolni i retraktilni ožiljak (post-operativni, postpartalni- epiziotomija…)

3 ) Funkcionalni i seksualni:

•Za poboljšanje seksualnog zadovoljstva i libida

•Za poboljšanje ljubavnog života, samopoštovanje i samopouzdanje

•Moguće je da se radi i vaginalno remodeliranje i pojačanje G tačke

 • Koji su neželjeni efekti? Kao i kod aplikacije filera u regiju lica uključuju otok na mestu aplikacije, crvenilo ili kratkotrajne modrice.  Prilikom aplikovanja filera unutar vagine, moguć je kratkotrajan i prolazan osećaj peckanja, koji brzo prolazi.
 • Koje su preporuke nakon tretmana?

Izbegavanje seksualnih odnosa 2-3 nedelje,

Izbegavanja fizičke aktivnosti- treninzi, plivanje i sve one aktivnosti koje izazivaju trenje u genitalnoj regiji

Izbegavanje saune i ležanja u kadi

       

Pozovite nas