TRETMAN botoksom poslednjih decenija jedan je od najpopularnijih ali I  najefikasnijih antiagig programa.

Botoks je prirodni protein (Botulinum toxin tip A), izolovan iz bakterije Clostridium botulinum, čija je primena prevashodno bila u neurologiji i oftalmologiji, a zatim i u dermatologiji. Njegova primena u estetici je prvenstveno uklanjanje bora nastalih prekomernom mimikom. Tokom godina emocije (smeh, ljutnja, čuđenje…) ostavljaju sve dublji trag u vidu brazdi i bora, posebno na čelu, između obrva, oko očiju i usana. Botoks kao neurotoksin blokira signale koje nervi prenose mišićima i na taj način dovodi do relaksacije mišića čime se postiže ispravljanje postojećih bora ali i sprečava nastanak novih.

Kada početi sa botoksom?

Brojni su faktori koji utiču na proces starenja kože: genetski, intenzitet mimike, spoljašnji faktori tako da je potpuno individualno ali stručnjaci preporučuju ovaj tretman negde posle 30  godine. U prilog ovome ide činjenica da je ustanovljeno kod osoba koje su krenule tada da rade ovaj tretman i redovno ga primenjuju da su bore slabije i sporije se razvijaju čime se odgađa starenje.

Koje regije se tretiraju botoksom?

Tretiraju se tri regije: horizontalne linije na čelu, između obrva i oko očiju.

Koliko traje tretman i kako izgleda?

Sam tretman traje kratko, 15-20 minuta, ali prethodi mu detaljan razgovor i konsultacija sa lekarom. Pre svega o proceni stanja i kvaliteta kože ali i željenim i očekivanim rezultatim pa se pravi plan tretmana, određivanje mesta aplikacije i količine primenjene supstance. Naša preporuka je uvek “manje je više” kako bi se ispunila očekivanja klijenta ali i izbegao “plastičan”, bezizražajan izgled.

Lice se detaljno čisti i nakon toga nanosi lokalni anestetik u vidu krema ili gela dobro su se pokazale i ledene obloge). Primena botoksa je gotovo bezbolna,, izvodi se najfinijim iglama i preciznom aplikacijom u mišić koji je odgovoran za mimiku, on se relaksira i bore nestaju. Na mestu primene može se javiti crvenilo, ređe blaži otok i podlivi koji se brzo povače.

Mere opreza nakon tretmana

Nakon tretmana, možete se vratiti svakodnevnim aktivnostima uz mere opreza:

– ne dodirujte tretirana mesta, čuvajte se prašine i prekomernog znojenja ali i izbegavajte ležeći položaj 4h nakon tretmana

– 24h nakon tretmana suzdržavajte se od napornih vežbi, treninga, šminke i konzumacije alkohola

– 48h izbegavajte masaže, saune i epilaciju

– između tretmana botoksom i drugih antiaging i estetskih procedura preporučljivo je da prođe dve nedelje. Izuzetak je primena hijaluronskih filera.

Kada se vide efekti tretmana i koliko traju?

Efekat je vidljiv nakon 2-4 dana, jer je smanjena aktivnost tretiranog mišića odgovornog za nastajanje bora, dolazi do zatezanja kože i nestanka bora a konačni rezultati se vide posle 10-14 dana. Dejstvo traje 4-6 meseci a redovnim ponovnim tretmanima rezultat je kontinuiran.

Ukoliko se prestane sa tretmanima botoksom prestaje i efekat relaksacije mišića i koža nastavlja da stari potpuno normalno bez ikakvih posledica.

Pozovite nas