Šta su hemijski pilinzi

Prirodnim putem koža se obnavlja i regeneriše svakih 28 dana. Vremenom ovaj proces se menja i usporava što za posledicu ima promene poput akni, pojačano lučenje sebuma, proširene pore, bore, pege i diskoloracije.

Hemijski pilinzi su dermo-kozmetički postupci koji u kontrolisanim uslovima odstranjuju površinski sloj kože, delujući na različitim dubinama kožnog tkiva i ubrzavaju njegovu regeneraciju i eksfolijaciju, što za posledicu ima zdraviju, sjajniju i lepšu kožu. S razlogom važe za najbolje rešenje za različite probleme kada je u pitanju koža: lečenje akni i ožiljaka od akni, izbeljivanje i ublažavanje pigmentacija, ujednačavanje tena i obnavljanje prirodnog sjaja, pročišćavanje kože, zatvaranje pora i poboljšanje teksture kože.

Postoji više vrsta hemijskih pilinga: površinski, srednje duboki i duboki, zavisno od sloja kože kroz koji prodiru. Izbor odgovarajućeg pilinga zavisi od tipa i stanja kože ali i problema koji rešavamo. Procenu i izbor odgovarajućeg pilinga ili kombinaciju više njih donosi lekar i individualna je za svakog klijenta.

Površinski piling je najblaži, niske koncentracije i ph vrednosti. Njime se vrši blaga eksfolijacija kože, nema crvenila, ljuštenja kože i oporavka. Najčešće ga koristimo kao pripremu za dublje pilinge i druge procedure jer je koža nakon njega sjajna, zdrava i spremna da primi sva blagotvorna svojstva preparata i tretmana koji slede.

Srednje duboki pilinzi su veće jačine i njima se postiže stimulacija fibroblasta a time i sinteza kolagena i elastina. Nakon ovih pilinga koža je crvena i ljušti se (poput opekotina od sunca). Ovo ne traje dugo.

Duboki pilinzi koriste se za dubinsko podmlađivanje kože i lečenje ozbiljnijih oblika akni i pigmentacijskih promena na koži.

Kada se rade i kome su namenjeni

Hemijski piling se radi najčešće u nekoliko tretmana u razmacima od 7-14 dana, što zavisi od tipa kože, indikacije i vrste pilinga. Efekat se postiže prirodno i postepeno a konačan rezultat vidljiv je nekoliko nedelja posle poslednjeg tretmana. Postignuti efekat je dugotrajan jer podstiče obnovu i sintezu kolagena i elastina.

Ova vrsta tretmana preporučuje se gotovo svima. Oprez je potreban kod onih sa tamnijom kožom jer jaki pilinzi mogu dovesti do jače hiperpigmentacije na tamnijoj koži. Međutim o izboru adekvatnog pilinga i merama opreza vodi računa lekar koji sprovodi tretman.

Kako izgleda tretman?

Prvi korak je temeljno čišćenje i odmašćivanje kože a zatim zaštita kože oko usana, očiju i nosa. Drugi korak je nanošenje odgovarajućeg hemijskog pilinga, odabranog prema tipu kože i indikaciji. Piling se nanosi postepeno u nekoliko slojeva prateći sve vreme reakciju kože. Moguća je pojava blagog do intenzivnog peckanja koje prestaje nakon neutralizacije. Sama procedura kratko traje a nakon tretmana prisutno je blago ili intenzivnije crvenilo koje brzo prolazi. Poslednji korak je nanošenje kreme sa visokim SPF faktorom.

Većina hemijskih pilinga može da se radi tokom cele godine uz obaveznu i adekvatnu zaštitu od sunca tokom boravka na otvorenom. Prednost im je i to što mogu da se kombinuju sa ostalim procedurama, čime se postižu bolji, brži i dugotrajniji rezultati.

Blagodeti hemijskih pilinga

Da sumiramo, tretman hemijskim pilinzima:

  • poboljšava  hidrataciju i vitalnost kože
  • poboljšava elastičnost i tonus kože
  • pročišćava proširene pore i mitisere
  • rešava problem akni i pojačanog lučenja sebuma
  • rešava problem hiperpigmentacija

Mere opreza

Ovaj tip tretmana se ne preporučuje:

  • trudnicama i dojiljama
  • osobama koje boluju od imunoloških bolesti (sistemski lupus, sklerodermija)
  • osobama sa aktivnom virusnom infekcijom (herpes simplex)
  • osobama koje su u prethodnih 6 meseci bili podvrgnuti hirurškim zahvatima ili tretmanima laserom na regiji koja se tretira
  • osobama koje piju Roaccutane (izotretinoin). 6 meseci nakon terapije Roaccutan-om može se raditi tretman hemijskim pilingom.

Pozovite nas