Neprestano kijanje, grebanje u grlu, iritantan svrab i otečenost samo su neki od simptoma koji mogu da vas muče tokom proleća i leta. Od onih najblažih reakcija, pa do teških stanja koja zahtevaju hitnu medicinsku pomoć – polenska kijavica predstavlja, poslednjih godina, jedno od najčešćih sezonskih oboljenja. Od nje nisu pošteđena ni deca.
Problem alergija je iz godine u godinu sve češći kod svih uzrasta, naročito u gradskim sredinama usled narušenog imuniteta. To je posledica smoga i drugih štetnih agenasa iz okruženja.

Šta je to Rhynitis allergica?

U narodu je ova bolest poznata kao polenska kijavica. To je alergijska reakcija na polen cvetnica. Sezonskog je karaktera i javlja se u vreme intenzivnog cvetanja trava i drveća. Najčešće breza, jasena, platana, topole… Polensku kijavicu izaziva i korov – ambrozija. Inače, breza i ambrozija su najpotentniji alergeni.

Koji su glavni simptomi polenske kijavice?

Ona se najčešeće manifestuje kijanjem u salvama, pojačanom sekrecijom iz nosa, grebanjem u grlu, svrabom i peckanjem u nosu, očima i ušnim kanalima. Tegobe nisu praćene povišenom temperaturom, ali remete kvalitet života.

Kako možemo sebi pomoći?

Ukoliko su slabijeg intenziteta dovoljno je češće ispiranje nosne sluznice fiziološkim rastvorom i pojačan unos tečnosti, tokom dana, sa sokom od ceđenog limuna ili grejpfruta. Kod težih oblika, otežanog disanja, glavobolje, malaksalosti obavezno treba potražiti savet lekara.

Kada treba započeti sa terapijom?

Terapiju ne treba unapred započinjati preventivno i na svoju ruku. Dovoljno je pojačati unos tečnosti i higijenu sluznica nosne i usne duplje, u periodu kad se očekuje početak reakcije.
Kad tegobe duže traju i ometaju normalno funkcionisanje i  kvalitet života, u konsultaciji sa lekarom sprovoditi terapiju sa oralnim antihistaminicima u periodu do šest meseci u kontinuitetu.
Nikako ne treba terapiju uzimati na svoju ruku.

Pozovite nas