Treba negovati unutrašnjost. Treba negovati dušu. I sačuvati svoju sebe. Ovako, ukratko, izgledaju nega, zdravlje i lepota, u očima doktorke Mine Đaković, anesteziologa Instituta za ortopediju “Banjica”.

– Nikada nisam pila i pušila, a san je za mene izuzetno važan. Bar osam sati dnevno treba spavati. Uvek sam se trudila da mi ništa ne naruši san. Čak i kada sam bila student, nikada nisam učila noću. U krevet, uvek treba ići na vreme, pre ponoći, priča nam doktorka Mina.
A uz dobar san, kaže, uvek dobro “legne” i neka knjiga. Ona se najbolje opušta uz dobar roman. Voli da čita. To joj hrani dušu. Poslednjih godina, međutim, žanr se promenio, pa joj je u rukama najčešće stručna literatura, koja je u vezi sa anestezijom.

Letnje dane Mina voli da provodi u hladovini. Kako nam je ispričala, nikada se ne sunča i uvek se sunca čuva. Kožu dobro štiti kremama sa faktorima i lep zlatkasti ten stigne tek toliko, koliko uspe sunce da je uhvati dok pliva na moru.

– Sunčevim zracima ne treba se direktno izlagati, a u solarijum nikada nisam išla – rekla nam je dr Mina. – Volim da se kupam u termalnim bazenima i mislim da mi to najviše prija. To mi je nekako za zdravlje i opuštanje. Plivanje mi je omiljeni sport, iako nisam neki preterani ljubitelj vežbi. Mogla bi satima da plivam i da se kupam. Za sport nikada nisam imala vremana. Ali zato volim šetnju u prirodi. Kod mene, međutim, mora sve da bude umereno.

Uz san, vrlo mi je bitno da unosim dovoljno tečnosti

Kožu najviše voli da neguje prirodnim preparatima. Ne ide kod kozmetičara, ali koristi kućne maske. I to vrlo redovno, objšanjava nam dr Mina. Ponekad ih pravi sama, a nekad i kupuje. Ne koristi mnogo ni kreme i losione, jer joj je koža masna.

– Uz san, vrlo mi je bitno da unosim dovoljno tečnosti – govori nam dr Mina. – Skoro dve litre vode dnevno popijem. Vodim računa da mi ishrana bude izbalansirana i uravnotežena. To znači da sve jedem, a najviše kuvanu hranu. Kod mene je sve podjednako zastupljeno – meso, povrće i voće. Vrlo malo koristim ulja, a kad to radim trudim se da bude maslinovo.

Za svaku ženu je bitno da vodi računa o sebi, ali prvenstveno da voli i da bude voljena. Tu je tajna njenog osmeha, koji je pokretač  njene lepote.

Pozovite nas