Poslednjih godina kolagen se često pominje i široko je rasprostranjen kako u oblicima za oralnu upotrebu tako i u kozmetičkim procedurama i preparatima.

Čime je to zaslužio?

Kolagen je najzastupljeniji protein u ljudskom telu i sastavni je deo kože, kostiju, tetiva, hrskavica, mišića, krvnih sudova, zuba, creva. Kao takav u značajnoj meri utiče i održava ova tkiva i organe zdravim i funkcionalnim. Zajedno sa elastinom čini glavne strukturne komponente vezivnog tkiva što koži osigurava čvrstoću i elastičnost. Mlada i zdrava koža se lako i brzo regeneriše i obnavlja, stvarajući nov kolagen. Starenjem, smanjuje se funkcija kože tj. njenih ćelija fibroblasta da sintetišu nove molekule kolagena i elastina čime koža gubi gipkost i čvrstoću, što za posledicu ima pojavu bora, suvlju i opušteniju kožu. Dodatno spoljašnji faktori i stil života, poput izloženosti sunčevom zračenju, zagađenju, pušenje i ishrana bogata prostim šećerima dovode do oštećena molekula kolagena i njegove razgradnje. Jednom kad koža počne da se tanji i opušta nastale posledice je mnogo teže popraviti, stoga je važno rano osvestiti i  voditi brigu o koži dok oštećena još nisu vidljiva.

Šta preduzeti?

Osim nadoknade ishranom u vidu hrane bogate prirodnim izvorima kolagena na tržištu je i puno različitih oblika suplementa kolagena, čime se može pospešiti njegov nivo u organizmu.

Sprečiti oštećenja i razgradnju kolagena, pre svega adekvatnom i konstantnom zaštitom od sunca, korišćenjem krema sa zaštitnim faktorom, a ne samo prilikom sunčanja.

Sa druge strane značajna je i preporučljiva primena topikalnih antioksidanasa poput vitamina C, koji neutrališe slobodne radikale i upalne procese u koži.

Kozmetički preparati i tretmani 

Najbolji efekti na koži postižu se primenom kvalitetnih i pouzdanih kozmetičkih proizvoda i tretmana: hemijski pilinzi, kreme i visoko koncentrovani aktivni principi u vidu ampula, seruma, maski, filera. Posebno izdvajamo jedan od najboljih aparaturnih tretmana-Venus legacy, koji dokazano i značajno podstiče sintezu novog kolagena.                                  

Pozovite nas