Dobro je poznato blagotvorno dejstvo probiotskih kultura na naš organizam a evo i žašto.
Za normalnu funkciju digestivnog trakta neophodna je zdrava crevna flora koja ima zadatak da štiti organizam od štetnog uticaja bakterija, virusa i gljivica koje se unose hranom, vodom i kontaminiranim predmetima. U zdravim crevima su prisutne takozvane korisne probiotske bakterije koje su sastavni deo prirodne mikroflore i žive u simbiozi sa domaćinom. Naseljavaju donje partije tankog i debelo crevo a čine oko 1,5-2 kg telesne mase. Nezamenljive su u procesu varenja hrane, resorpciji hranljivih materija, sintezi vitamina B, K i folne kiseline i stimulišu imuni sistem. U zidovima creva se nalazi oko 60-70% ukupnog broja imunih ćelija organizma. Konzumiranjem hrane bogate prebioticima (supstancama neophodnim za stimulisanje rasta i razmnožavanja dobrih probiotskih kultura) obezbeđuje se zdrava mikroflora.
Crevna mikroflora može biti narušena spoljašnjim i unutrašnjim faktorima, nepravilnom ishranom, neadekvatnim kvalitetom vode za piće, konzumiranjem alkohola, uzimanjem nekih lekova-prvenstveno antibiotika, promenom mesta boravka tj. promenom klimatskih uslova ili kao posledica stresa.
Probiotici su dodaci ishrani koji obogaćuju crevnu mikrofloru korisnim bakterijama neophodnim za pravilan rad creva, prevenciju određenih zdravstvenih stanja i kao podrška postojećoj terapiji. Preporučuju se deci i odraslima, naročito tokom terapije antibioticima kao i tokom putovanja i promene mesta boravka.
Pozovite nas