Kažu da je dovoljno samo jednom da vam koža “izgori” na suncu u detinjstvu i da već kao odrasli imate duplo veću šansu da dobijete rak kože – melanom, koji predstavlja jedan od najopasnijih karcinoma. Naravno, od sunca se ne treba kriti.
Kao i u svemu, i izlaganje suncu može biti zdravo, ali u umrenim količinama. Samo se tako tranformiše provitamin D u vitamin, koji je neophodan, kako za rast i razvoj dece, tako i za odrzavanje normalne strukture kostiju i zuba kod odraslih. Vitamin D, poslednjih godinu dana zbog pandemije, jedan od najčešće uzimanih suplemenata, pomaže apsorpciju kalcijuma, njegovu ugradnju u koštanu masu, utiče na odgovarajući razvoj i rad mišića i za zdravo funkcionisanje imunog sitema.
Leto i sunce su najlepše vreme za uživanje. Radite to pametno.

Kada je najbolje i najkorisnije izlaganje sunčevim zracima?

Najzdravije sunčanje je u hladu. Suncu se moze izlagati u jutarnjim časovima, do 10h ili popodnevnim, posle 18h. Boraviti na suncu, u periodu od 11h do 17h treba maksimalno izbegavati.

Koja je najbolja zaštita od sunčevih zraka?

Kreme za sunčanje su jedna od glavnih zaštitnih mera. Maže se samo na izloženim delovima tela.

Kako odabrati najbolji faktor zaštite?

Jačina zaštitnog faktora zavisi od tipa kože, pa što je ona osetljivija, potreban je veći zaštitni faktor. Oni sa tamnijom kožom, koji imaju sopstvenu zaštitu, mogu da koriste kreme manjeg SPF faktora.

Sunce, deca i zaštita

Decu štitimo od prekomernog izlaganja suncu obaveznim nošenjem šešira i kačketa, svetlije boje i kremama sa visokim zaštitnim faktorima.

Solarijum kao najveći neprijatelj kože

Izlaganje kože veštačkim UV zracima u solarijumu je izuzetno štetno i opasno po zdravlje. Sunčanje u solarijumu, bez obzira na to kakve on lampe ima, isušuje kožu, ubrzava starenje i čini je podložnijom za razvoja karcinoma.

Pozovite nas