Značaj vitamina D

 

Odavno je poznato da je vitamin D neophodan za pravilan rad srca, mišića i za mineralizaciju kostiju. Usled deficita D vitamina, kalcijum se resorbuje iz digestivnog trakta svega 15%, stoga kosti postaju porozne i sklone frakturama. Poslednjih godina dokazana je velika uloga vitamina D u jačanju imuniteta, posebno kod infekcija gornjih respiratornih puteva.

Koje su dnevne doze?

Vitamin D se većim delom sintetiše u koži pod dejstvom UV sunčevih zraka. Izlaganje suncu do blagog crvenila kože je jednako unosu D vitamina od 10000-25000ij. Starenjem koža postepeno gubi tu sposobnost pa je od velike važnosti da bude optimalno hidrirana i negovana hranljivim kremama ali bez faktora za zaštitu od UV zraka.
Manjim delom se resorbuje iz digestivnog trakta, unosom preko hrane.
U prirodnom obliku je raspoloživ u masnoj ribi (skuša, tuna, losos), u žumancetu i maslacu. To je nedovoljno za dnevne potrebe organizma koje iznose od 800-1000ij pa se manjak nadoknađuje doziranim unosom suplemenata. Stoga je potrebno povremeno kontrolisati nivo ovog vitamina u organizmu.
Nije zabeležena hipervitaminoza jer je D vitamin liposolubilan pa se višak deponuje u  telesnom masnom tkivu i po potrebi se sporo oslobađa u cirkulaciju, tako da vrednosti i do 10000ij nisu toksične.
Češći je problem nedostatka D vitamina naročito kod adolescenata i žena u menopauzi.
Pozovite nas