Celulit je hronično degenerativno stanje kože, koje ima tendenciju pogoršanja i sklonost vraćanju. Predstavlja najčešći metabolički poremećaj koji pogađa gotovo sve žene ali nezaobilazi ni muškarce. Upravo zbog specifične građe potkožnog vezivnog tkiva i veće količine potkožnog masnog tkiva, žene su sklonije njegovom nastanku zbog čega ga imaju i mršave žene, tj. nastanak celulita nije nužno vezan samo za višak kilograma.

Brojni unutrašnji i spoljašnji faktori čine uzroke i okidače za nastanak celulita: hormoni, vaskularni poremećaji, genetika, različiti stadijumi razvoja (pubertet, trudnoća, menopauza) neuravnotežena ishrana, stres, neaktivnost, smanjen unos tečnosti, cigarete i alkohol… što dovodi do prekomernog nakupljanja masti. Celulit čine specifične masne ćelije koje imaju ulogu nakupljanja energije u slučaju gladovanja pa upravo zbog toga držanje dijete ne utiče na to da se smanji celulit i nije ga moguće a ni potrebno ukloniti u potpunosti.

Nastaje tako što međećelijski prostor postaje krut, usled nakupljanja masti i proteina, otežana je cirkulacija čime je onemogućena izmena hranljivih i štetnih materija što za posledicu ima nakupljanje toksina. Manifestuje se kao oštećenje vezivnog tkiva i povećanje masnih ćelija a rezultat je nastanak „narandžine kore“.

Zbog kompleksnosti problema, upornosti i sklonosti ka vraćanju, celulit je vrlo teško rešiti jednom vrstom tretmana dok su se kombinacije različitih tretmana pokazale znatno efikasnije i učinkovitije. Veoma važna je napomena da je uz sve vrste tretmana obavezan povećan unos tečnosti ( minimum 2L) i ishrana visokonutritivne i niskokalorične vrednosti!

Postoji nekoliko podela celulita

Prema zahvaćenosti deli se na:

  • Generalizovani – cele noge, stomak, ruke
  • Lokalizovani – bokovi, prednji ili zadnji deo butina, kolena

Prema intenzitetu tj. vidljivosti:

– bez vidljive narandžine kore

– vidi se na stisak

– vidi se u pokretu

– vidi se u mirovanju

Po dodiru:

  • Mekani ili opušteni
  • Tvrdi ili kompaktni
  • Edematozni

Mekani celulit je i najčešći, a povezan je sa starenjem, neaktivnošću i naglim promenama težine. Često je posledica zadržavanja vode u organizmu i poremećaja cirkulacije. Odlikuje ga vidljiva narandžina kora i opuštena koža.

Tvrdi celulit je ipak najčešći kod mladih žena. Ne primećuje na prvi pogled, koža je čvrsta, tvrda na dodir i može biti bolna prilikom stiskanja. Najviše se nakuplja na bedrima, bokovima i iznad kolena. Posledica je fizičke neaktivnosti i sedelačkog načina života, genetske predispozicije, loše cirkulacije te nedovoljnog protoka kiseonika.

Edematozni je najređi tip celulita ali najteži za ukloniti. Usled značajnog zadržavanja vode i smanjenog protoka krvi i limfe ima se bolan osećaj težine.

U našem centru nudimo više različitih tretmana i još više njihovih kombinacija za rešavanje problema celulita spram individualnih potreba i pristupa svakom klijentu: Venus legacy, Zerona laser, mezoterapija, lipoliza, bodyshock tretman, maderoterapija, limfna drenaža.

Čekamo Vas na besplatim konsultacijama.

Pozovite nas